maanantai 17. helmikuuta 2014

Tutustuminen UTEEseen


Moni askartelija on ainakin kerran elämässään pohdiskellut blogipostauksissa esiintyvää sanaa "UTEE" ja nyt ajattelin vähän valottaa, mistä ihmeestä UTEEssa oikeastaan on kyse ja miten sitä voi käyttää.

UTEE eli Ultra Thick Embossing Enamel on suomeksi karkeajakoista kohopulveria. Sitä voi käyttää pintojen ja koristeiden tekemiseen. Sillä voi koholeimata, mutta jälki on epätarkempaa kuin hienojakoisilla kohojauheilla.


Itselläni on hyvin erilaisia UTEE-jauheita. Koristeita varten jauhetta kuluu enemmän, joten purkkikin on iso. Kaksi vasemman puolimmaista ovat kirkkaita UTEE-jauheita (Cosmic Shimmer ja Ranger). Rangerin Melt Art UTEEta saa värillisenä ja tällä kertaa kokeilin myös valkoista jauhetta koristeissa.


 Cosmic Shimmerillä on myös helmiäistä sisältäviä värillisiä UTEE-jauheita pienissä purkeissa.


UTEEta voi värjätä itse ja tässä on muutama esimerkki värjäykseen käytettävistä väreistä (Ranger ja Cosmic Shimmer).


Koristeiden tekemsistä varten tarvitaan tietysti muotteja ja muotin pitää kestää kuuuutta. Parhaimpia ovat silikonimuotit (niitä voi bongailla myös kakkutarvikekaupoista...). Tässä kuvassa violetit muotit on tehty itse valmiskoristeen avulla. Ice Resinillä ja Rangerilla on tähän tarkoitukseen sopivaa massaa, joka kovettuu joustavaksi ilmassa. Omien muottien tekeminen on helppoa, mutta massa on melko arvokasta. Kakunkoristeille tarkoitetut valmiit muotit ovat edullisempia. Myös piparkakkumuotit tai fimomassan käsittelyyn suunnitellut metallimuotit käyvät tähän tarkoitukseen. Muoviset leivontamuotit eivät kestä pitkäaikaista UTEE-käsittelyä (varaudu että muotti hajoaa viimeistään 5 käyttökerran jälkeen tai kuvio kärsii)


UTEE-jauheen sulattamiseen pannu on toki kätevin. Itselläni on oma vaihto"pannu" eli tuo vaaleanharmaa osuus mehiläisvahaa varteen. Pannun alla pidän kestoleivinpaperia suojaamassa työpöytää. Silikoninen lasta (ja muoviset pihdit) olen ostanut ihan keittiötarvikeosastolta. Pannun myyntipakkauksessa on mukana yksi lasta.

Otin ensin kokeiluun valkoisen jauheen ja sulattelin kasan jauhetta lastalla sekoitellen.


Väriä lisätään tipoittain kunnes massa on sinusta sopivan väristä. Eri värejä voi sekoitella. Valkoinen massa vaatii minusta runsaasti väriä, jos haluaa vahvan sävyn.Väritön UTEE värjäytyy pienemmällä määrällä väriä.


UTEEsta voi tehdä koristeita niin valamalla sulaa massaa muottiin tai esim kaatamalla massaa kuumuuden kestävälle alustalle (esim kestoleivinpaperi) ja leimaamalla kumileimasimella kuvion massaan. Huom! Älä käytä kirkkaita silikonileimasimia, ne eivät kestä kuumaa UTEEta.


 Kuumaan uteeseen voi kastaa myös koristeita, esim stanssattuja paperi/pahvikuvioita. Paperi kannattaa olla vahvempaa, jotta se kestää hyvin muodossaan. Kuumensin pinnan jälkikäteen kuumailmapuhaltimella ja leimasin mustalla musteella käsitellyllä leimasimella kuvion sulkaan.





Valkoisella UTEElla koristeet ovat mattapintaisia ja kirkkaalla UTEElla tehdyt koristeet ovat läpikuultavia. Siniset kuviot on taas tehty helmiäishohtoisella valmiilla Cosmic Shimmerin kohopulverilla. Käsittelin vielä valmiita kuvioita Cosmic Shimmerin micajauheilla kiiltävän ja hohtavan pinnan saamiseksi.




Lopuksi heittäydyin vielä tekemään villejä kokeiluja mixed median hengessä. Taulu on käsitelty kauttaaltaan erivärisin UTEE-massoin ja helmiäisjauhein (mustaa ja väritöntä/värjättyä UTEEta). Taulun reunut kuumensin ja leimasin kultaisella musteella ja koukeroisella leimalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti