sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Pääntyhjennystä vai täyttöä??

Mukavaa sunnuntaipäivää!!

Nyt tulee pitkä postaus, mutta ajattelin jakaa tämän pään vaihe vaiheelta, ihan pienen ohjeen kera :)

Puuhis aloittelikin jo esittelemällä oman päänsä täällä. Minä siis seurasin perässä omalla tavallani. Eli ammattini puolesta minä saan välillä tällaisia harjoituspäitä itselleni ja nyt yksi sellainen sai vähän kuorruketta. Parin päivän operaatio tämä oli ja minulle "pientä" pään tyhjennystä.

Lopputulos on nyt siis tämän näköinen. Metallihohteen takia tämä oli tosi haastavaa kuvata, mutta ehkä näissä jotain totuuden häivää siis on :D Alapuolella on sitten kuupan rakentelusta vähän vaihekuvia.Tätä päätä oli kyllä ihan mahtis tehdä. Tunnelmaltaan lopputulos on jotenkin ristiriitainen. Ehkä tuo, että se on pää aiheuttaa pientä puistatusta, mutta lopputulos on minusta paikoitellen ihan kivan näköistä :D Mutta en tiedä nyt mihin tämän tunkisin... :D Taidan kokeilla työpaikkaani... Suostuisivatkohan he tätä jonkin aikaa katselemaan ;)

Tässä alla sitten vaihekuvat, miten tuo on tehty.

Ensin Gessoa siveltimellä pintaan, jotta värit ja muut tarttuisivat pohjaan paremmin.


Sitten tein tekstuuripastalla ja palettiveitsellä vähän tekstuuria eri puolille päätä. Kuivatus. Puolessa välissä kuivatusta painelin pastaan kumileimalla tekstuuria. Kuupan ohimo sai näin ratas kuvioita pintaansa.


Sitten liimasin "rojua" päähän Gel mediumilla.


Sen jälkeen Gesso kerros taas. Tämä tekee sen, että tavarat ottavat värin paremmin pintaansa. Minulla olisi tässä päässä toiminut parhaiten musta Gesso, mutta meni tälläkin :D


Gesson kuivamisen jälkeen tein taas Texture pastella vähän lisää "reunaa". Eli kävin vähän tuota rojun reunaa niin läpi, että pasta peitti osan rojuista.Kuivattelin pastaa kuumailmapuhaltimella niin, että siitä tuli "nahkakuiva". Sisältä siis vielä pehmeä ja pinnalta kuiva. Sitten kävin niin sormin ja palettiveitsellä kiinni repien hieman reunoja pastasta ylös. Ja painelin myös osaan pastaa taas kumileimalla pintaan kuvioita.


Tekstuuripastan kuivamisen jälkeen maalasin koko kuupan mustalla akryylivärillä. Tämä oli ehkä se työläin vaihe koska rojun sekaan oli hankala saada musta väri niin, että valkoinen gesso ei näkyisi. Tämän takia se musta gesso olisi ollut loistavaa!


Sitten rakentelin kuupan iholle "rokkoa". :D Eli levitin MaskingFluidia veden kanssa iholle palettiveistä apuna käyttäen ohuen kerroksen. Hetken kuivaus ja käänsin päätä. Levitin siis jokapuolelle tasaisemmille pinnoille pienen odottelun jälkeen maskin. Maskaus neste on raakakumia(?) joka haisee nestemäisenä melkoisen kamalalta. Siksi en kovin kauan naamaani pidä tuossa levitysvaiheessa pään päällä. Nopea työstö ja sen jälkeen rauhassa kuivaminen. Kuivausta ei voi nopeuttaa kuumailmapuhaltimella, koska kumi lähtee elämään ihan omaa elämää lämpiessään. Kuivana maski ei enää haise.


Ripottelin kuupan päälle rojun keskelle Gelmediumilla kiinnittäen pieniä lasihelmiä.


Kun MaskingFluid ja vesi seos oli kuivanut kokonaan kirkkaaksi alkoi tämän massan työstäminen. Kynnen reunalla ja sormella pyöritellen maski repeää ja sen saa tartumaan verkkomaiseksi rakenteeksi. Kalvon reunat on hyvä jättää kiinni pintaan jotta verkko pysyy paikallaan. Minulla tässä päässä oli paikoitellen paksua tuo maski, joten leikkelin maskiin reikiä saksilla ja sitten pyörittelin taas sormella verkon kiinni muihin rakoihin.


Verkon rakentelun jälkeen se piti maalata jälleen akryylivärillä. Näin verkon rakenteesta tuli pysyvä. Minä siis maalasin mustaksi jälleen verkon ja ne lasihelmet, jotka päähän laitoin maskin kanssa samaan aikaan.

Akryylivärin kuivauksen jälkeen (ei saa käyttää kuumailmapuhallinta, koska maski ei kestä!) maalasin perus keinokuitusiveltimellä ja akryyliväreillä kuupan lopulliseen väriin. Käytin alla sinistä ja keltaista väriä (turkoosia) ja sen jälkeen vesin pintaan kultaa ja pronssia. Tämä värin levitystekniikka on ns. kuivasivellin tekniikka, jossa sivellin, jossa väriä on, on hyvin kuiva. Ylimääräinen väri on hyvä pyyhkiä ensin esim. talouspaperiin ja vasta sen jälkeen pehmeästi pyyhkien lisätään väri kohteeseen. Tällöin tekstuurien kolmiulotteisuus tulee parhaiten näkyviin. Musta jää vajoihin ja vain kaikista kohollaan olevat pinnat saavat väriä. Kerros kerrokselta pintaan tulee siis valoisampi/kirkkaampi väri. Minulla viimeisin oli siis kultaväri. Hieman hipaisin pintaan sormella kultaista vahaa.


Loppuviimeistelin työn tiputtamalla ihan kunnolla pronssinväristä akryyliväriä päähän, jotta syntyisi noita valumia. Ja lisäilin gelmediumin avulla metallikoristeita päähän puolihelmien kera. 

Siinäpä se. Aikaa meni tosiaan kaiken kaikkiaan kuvauksineen ja postauksineen n. 10h. Kai sitä voisi viikonloppunsa hullumminkin käyttää. Vai mitä?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti