sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Digileimoista

Olette ehkä huomanneet, että verkkokauppaan on ilmestynyt aivan uusi tuoteryhmä, digileimat. Varsinaisen leimaamisen kanssahan näillä ei sinänsä ole juuri mitään tekemistä mutta nimi on jostakin vakiintunut askarteluun tarkoitetuille viivapiirroksille.

Mallikuvat on väritetty mutta tuotteen ostaessasi saat mustavalkoisen png-muotoisen tiedoston. Voit avata sen millä tahansa kuvankäsittelyohjelmalla, valokuvaselailulla tai näiden puittessa vaikkapa tekstinkäsittelyohjelmalla ja tulostaa. Suurin osa tiedoston avaavista ohjelmista osaa myös muuttaa kuvan kokoa ja peilata sen.

korninenv

Kuvien käyttöehdot ovat samat kuin silikonileimasimillakin, eli kuvasta valmistettujen, käsin väritettyjen tuotteiden myyminen on sallittua mutta tiedoston tai kuvan jakaminen sellaisenaan ei.

Monet ovat kyselleet, että mille paperille ja minkälaisella tulostimella digejä kannattaa tulostaa. Valitettavasti yhtä oikeaa vastausta ei ole vaan kaikki riippuu tulostimesta ja siitä, miten tulostettua kuvaa käsitellään jälkikäteen eli käytännössä millä se väritetään.

Optimaalisin olisi lasertulostin jonka jälki ei leviä vaikka sen päälle lotrattaisiin vedellä. Valitettavasti niitä ei joka kodista löydy ja vaikka löytyisikin, ne ovat usein paperin suhteen mustesuihkutulostimia krantumpia. Lasertulostimille suosittelen nimenomaan niille tarkoitettuja paksumpia tulostuspapereita.

imarrev

Mustesuihkutulostimet nielevät useimmiten myös kevyemmästä päästä olevat akvarellipaperit ja vaikka A4-kokoon leikatut sileät kuviopaperitkin. Ongelma voi olla musteen leviäminen värittäessä. Jotkut musteet kestävät vettä pienissä määrissä ongelmitta (omasta kokemuksestani voin nimetä ainakin Epsonin alkuperäismusteet) ja jotkut kuumakiinnittämisen jälkeen (kuumailmapuhaltimella tai silitysraudalla). Kiiltävämmille, tiheämpipintaisille papereille muste jää helpommin liukumaan pinnalle kuin huokoisemmille. Vesiliukoisilla väreillä värittävän kannattaa siis kokeilla myös akvarellipaperille tulostamista.

Ei auta muu kuin kokeilla miten oma tulostin käyttäytyy. Liian varovainen ei tarvitse olla kun tulostimelle syöttää erilaisia papereita, koneet eivät yleensä ota liian paksuja tai jäykkiä ollenkaan sisälleen.

Itse tulostan useimmiten digini 250 gsm 4CC -paperille tai Bristol Boardille mustesuihkutulostimella ja väritän kuvat Touch-tusseilla.

Designtiimin Maikkis on tehnyt jo monta ihanaa korttia digien lumoissa. Kuvia klikkaamalla pääset Maikkiksen omiin postauksiin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti